Geboorteteam
Bevallen is waarschijnlijk een van de meest bijzondere en spannendste dingen die je ooit in je leven gaat doen. Het is belangrijk om een fijn en steunend geboorteteam om je heen te hebben; mensen die je volledig vertrouwt en waarbij je je op je gemak voelt. Alleen dan kan jij je overgeven en kan jouw lichaam zo optimaal mogelijk bevallen.
Stijgende werkdruk zorgverleners
Een verloskundige en/of gynaecoloog maken onderdeel uit van dit geboorteteam. Zij  hebben tijdens de bevalling een ontzettend mooie en belangrijke hoofdtaak: ervoor zorgen dat zowel mama als baby gezond en veilig zijn tijdens het volledige proces van bevallen. Medische zorgverleners hebben echter niet altijd de mogelijkheid om jou/jullie van begin tot eind bij te staan wegens wisseldiensten. Ook hebben zij beperkte mogelijkheden om aandacht te besteden aan persoonlijke wensen en onzekerheden en om samen uit te zoeken hoe je graag emotioneel en praktisch ondersteund zou willen worden. Een doula neemt hier tijdens de zwangerschap en uiteindelijk tijdens de bevalling juist de tijd voor en zal een vertrouwd gezicht zijn en blijven. Een doula blijft ten alle tijden aanwezig.
De partner
De partner maakt vaak ook onderdeel uit van het geboorteteam. De support van een doula kan een bijdrage leveren aan de verbinding tussen jou en je partner tijdens de bevalling. Er komt op jullie beiden natuurlijk veel af. En vaak wordt de partner hierin een beetje vergeten. Ook de partner help ik graag om het gevoel van machteloosheid te verminderen en een rol te hebben tijdens de bevalling zoals jullie dat beiden wensen. Zo maken jullie een nog betere start als ouders. Indien je wenst om een vriend(in) of een familielid bij de bevalling aanwezig te laten zijn, kan een doula ook helpen om samen uit te zoeken welke rol hij/zij gaat hebben.
Investering
Je bent zwanger en je bent bezig met alle voorbereidingen voor de komst van jullie kleintje. Je investeert in een mooi babykamertje, een kinderwagen, schattige kleertjes...waarom zou je niet ook investeren in de emotionele beleving van een van de meest bijzondere momenten van je leven?
Facts & figures
Uit onderzoek is gebleken dat de continue begeleiding tijdens de bevalling geresulteerd heeft in:
- aanzienlijk minder keizersneden;
- 40% minder ruggenprikken;
- minder vraag naar overige pijnmedicatie;
- gemiddeld een kortere bevallingsduur;
- vaker een spontane bevalling;
- minder kans op ingrepen zoals een kunstverlossing (vacuümpomp of verlostang);
- minder kans op bijstimulatie (inleiden);
- een grotere mate van tevredenheid over de bevallingservaring.
Zie ook de website van ZonMW (Zorg Onderzoek Nederland Medische Wetenschap) en van Cochrane (Internationaal netwerk voor medisch onderzoek).
Lees verder:Â